Zeldzame Groenlandse Haaien Vastgelegd op Film in het Canadese Noordpoolgebied

0
77

Een team van biologen van de Visserij en Mariene Instituut van de Memorial University of Newfoundland heeft gefilmd Groenlandse haaien (Somniosus microcephalus) in hun natuurlijke habitat in de wateren van de Canadese Arctische Archipel.

Jonge Groenlandse haai (Somniosus microcephalus). Image credit: Devine et al, doi: 10.1038/s41598-017-19115-x.

Een van de weinige polar soorten haaien, de Groenlandse haai is gevonden in de koude wateren van de Noordelijke Atlantische en Arctische oceaan.

Het is de grootste vis in de Arctische en is een top-predator, ondanks dat het een trage zwemmer en blind, dankzij een eye parasiet genaamd Ommatokoia elongata.

Echter, de Groenlandse haai is en blijft een slecht bestudeerde soorten en veel aspecten van het fundamentele ecologie zijn onbekend.

Beperkt de geschiedenis van het leven studies toonde een opvallend trage groei en late rijping timing. De soort ook houdt het record voor de langste levensduur van alle gewervelde diersoorten.

“Groenlandse haaien lijken te groeien zeer langzaam — minder dan een cm per jaar en worden verondersteld om niet volwassen vrouwtjes tot 13 voet (4,5 m) lang en de mannetjes zijn 10 voet (3 m) lang,” zei team leden Brynn Devine en Dr. Jonathan Fisher.

“Ze hebben ook opmerkelijke levensduur. Wetenschappers onlangs gebruikt koolstofdatering technieken op het oog van de lens van een Groenlandse haai, en vond dat ze kunnen leven voor meer dan 272 jaar, waardoor de soort het langst levende gewervelde op de planeet.”

“Hoewel deze zijn indrukwekkende eigenschappen, hun leeftijd en de grote omvang verlaten Groenlandse haaien meer kwetsbaar zijn voor stressoren zoals overbevissing of verlies van leefgebied dan andere vissen.”

Om informatie te verzamelen over haaien, de onderzoekers ingezet op afstand onderwater video camera ‘s in de noordelijke Nunavut regio’ s van Arctic Bay, Vastberaden, Lancaster Sound, Scott Inlaat en Grise Fjord.

“Na twee zomers veld seizoenen (tussen juli-September in 2015 en 2016), hadden we meer dan 250 uren van hoge resolutie video opgenomen van 31 plaatsen,” zeiden ze.

“We hebben de video om te onderscheiden van een individu uit de volgende op basis van hun unieke huid markeringen, een methode die de onderzoekers ook gebruik te identificeren voor de walvis haaien en grote witte haaien.”

De groenlandse haaien verscheen op 80% van de implementaties. Alles bij elkaar is het team geïdentificeerd 142 individuele haaien.

“De opnames gaf ons een waardevol inzicht in hun aanwezigheid, grootte en gedrag, evenals hun distributie in het Canadese Noordpoolgebied,” de wetenschappers gezegd.

“Deze bevindingen zijn de eerste stap in de richting van het sluiten van een groot verschil in kennis over de bevolking de status van de Groenlandse haai.”

“En we deden het zonder enige haaien in het water.”

Het onderzoek verschijnt in het tijdschrift Scientific Reports.

_____

Brynn M. Devine et al. 2018. Eerste schattingen van de Groenlandse haai (Somniosus microcephalus) lokale abundances in de Arctische wateren. Wetenschappelijke Rapporten 8, artikel nummer: 974; doi: 10.1038/s41598-017-19115-x