Skalbagge Upptäckt på Borneo Döpt efter Leonardo DiCaprio

0
37

Ett team av entomologists från Nederländerna och Filippinerna har upptäckt tre nya arter av vattenlevande skalbaggar i fjärrkontrollen Maliau Basin, Malaysiska delen av Borneo, och utsågs till en av dem efter Amerikansk skådespelare och producent Leonardo DiCaprio.

Grouvellinus leonardodicaprioi. Skala bar – 1 mm. Image credit: Hendrik Freitag / Taxon Expeditioner.

De tre nyupptäckta arter tillhör Grouvellinus, ett släkte av vatten skalbaggar spridda i den Orientaliska och Palearktiska regioner.

Heter Grouvellinus leonardodicaprioi, G. andrekuipersi, och G. quest, dessa är de första fynden av släktet från ön Borneo.

Dessa nya vatten skalbaggar upptäcktes i Maliau Basin under den första resan som initierats av Taxon Expeditioner, en organisation som arrangerar vetenskapliga undersökningar för otränade lekmän med syftet att upptäcka tidigare okända arter och för att överbrygga gapet på den biologiska mångfalden kunskap.

“Grouvellinus leonardodicaprioi är uppkallat efter skådespelaren Leonardo DiCaprio att erkänna sitt inspirerande arbete i att främja miljömedvetenhet och föra problemen med klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald i rampljuset,” sade Grupp Expeditioner grundare Dr Iva Njunjic och kollegor.

“De arter som namnet valdes under en namngivningsceremoni på Maliau Basin Studier Mitten på oktober 6, 2017, i vilken expedition deltagare samt ett stort antal fält centrum personal och bärare tog del av.”

“Liten och svart, är detta new beetle kan inte vinna någon Oscar för karisma, men i bevarandet av biologisk mångfald, varje varelse som räknas”, sade Dr Njunjic, en entomologist med Naturalis Biologisk mångfald Centrum i Leiden, Nederländerna.

Grouvellinus leonardodicaprioi, G. andrekuipersi, och G. strävan beskrivs i en rapport som publicerades den 30 April 2018 i tidskriften ZooKeys.

_____

H. Freitag et al. 2018. Tre nya arter av Grouvellinus Champion, 1923 från Maliau Basin, Sabah, Borneo, som upptäcktes av medborgare forskarna under den första Grupp Expedition (Insecta, Coleoptera, Elmidae). ZooKeys 754: 1-21; doi: 10.3897/zookeys.754.24276