Jeffrey Wright på HBO-Dokumentaren “Vi Er Ikke Ferdig Ennå” og som Jobber med Veteraner

0
27

Regissert av Sareen Hairabedian og produsert av Jeffrey Wright, dokumentar – Vi Er Ikke Ferdig Ennå (debuterte på HBO on November 8th, i forbindelse med Veterans Dag, og er også tilgjengelig på HBO-On-Demand, HBO NÅ og HBO GO) – profiler en gruppe veteraner og aktiv plikt service-medlemmer som de kommer sammen for å dele sine tidligere og nåværende traumer gjennom det skrevne ord, gi stemme til deres erfaringer tjene sitt land. I verkstedet økter og øvelser, og deretter i sin siste opptreden på scenen og foran et live publikum, disse menn og kvinner konfrontere den beste og den verste av sitt liv i det militære og åpne opp om pågående sliter med PTSD (som et resultat av kamp og, i noen tilfeller, seksuelle overgrep), og hvor utfordrende det er å tilpasse seg det sivile liv.

I løpet av denne 1-på-1 telefon intervju med Collider, skuespiller Jeffrey Wright snakket om hvordan han ble involvert med denne dokumentaren, hvordan han er blitt stadig mer oppmerksom på og respekt for dem som tjener, og hvorfor det er viktig for veteraner og aktiv plikt militære til å finne måter å helbrede seg selv gjennom kunsten, hvorfor han er så frittalende om sine egne følelser og oppfatninger, og at han ønsker å fortsette å arbeide med soldater. Han snakket også om hva det betydde for ham å bli en del av et tankevekkende og samtale-starte TV-serien som Westworld, og hvordan materialet utfordringer ham.

Bilde via HBO

Collider: Dette er en så mektig og emosjonelle dokumentar, og det er veldig effektivt viser hvor vanskelig det er for soldater å kommunisere all uroen som er inne i dem, når de kommer hjem og sliter med PTSD. Hvordan gjorde du spesielt bli involvert med dette?

JEFFREY WRIGHT: i løpet av de siste 20 årene eller så har jeg bare blitt mer og mer oppmerksom på og respekt for dem som tjenestegjør, og stadig mer respekt for soldiering, på en måte som jeg tok for gitt, i årene før. Første milepæl for meg var å reise til Sierra Leone i 2001, i en tid med krig. Det var en våpenhvile da jeg besøkte, men det var fortsatt en krig-sone. Og jeg endte opp med å gå tilbake til det landet regelmessig, tre eller fire ganger i året, for 11 eller 12 år, og ble mer inngående kunnskap om konsekvensene av krig, både sivile og stridende. Så gradvis, over tid, mitt ønske om å bli involvert på noen dypere nivå, med veteraner som kommer hjem, utviklet seg.

Jeg begynte å gjøre en serie av scenen målinger, kalt Theater of War, med en fyr som heter Bryan Doerries, som har aktører kommer inn og lese scener fra ulike greske tragedier, og han bruker dem som en plattform for diskusjoner rundt PTSD, innbydende relevante grupper til disse målingene og ha diskusjoner som våren fra det. Hans argumenter er at Grekerne var en kriger, en kriger samfunnet som var samlet rundt historier om krigen i amfiteateret i Athen, i hopetall, og at disse historiene var feiringen av krigen, men også undersøkt effekten av krig, på individ og samfunn.

Vi hadde en mulighet til å gjøre en av disse målingene i Washington D.C. Det var noen representanter fra Pentagon som deltok, og jeg spurte dem om det var noen måte jeg kan få mer involvert. Et par uker senere, nådde de ut til meg og sa at det var en gruppe veteraner som var å ta del i en kunst-terapi workshop, å skrive poesi på som et middel for behandling og konfrontere sine traumer, og jobber mot healing seg selv og hverandre. En av dem ønsket å sette på en scene lesing av kollektive dikt som de hadde skrevet, og de trengte litt hjelp med det. De var nysgjerrige, hvis jeg ønsker å komme ned og lede dem gjennom denne prosessen. Jeg sa til meg selv, “jeg vet ikke hva det er å være i militæret, men jeg vet hva det er å tjene på en scene.”

Så, jeg kom med min ryggsekk full av min teater erfaring, og jeg jobbet med dem, starter i November 2016, og deretter et par ganger i desember. Deretter hadde vi en uke med øving i begynnelsen av januar, noe som fører opp til en ytelse på januar 18, 2017, i Landford Teater i Washington D.C. Det viste seg å være en av de mektigste nights jeg noen gang har hatt i teatret. Dokumentaren ble født ut av prosessen med å sette den kvelden sammen, og det undersøker også dager i livet i fem av disse veterinærer og aktiv service-medlemmer.

Bilde via HBO

Hva var det for deg å høre dem komme med sine historier, men også se dem virkelig oppleve andre mennesker høre dem?

WRIGHT: Vel, som erfaring, som de har beskrevet det, var en av de mest rensende og gode opplevelser de har hatt, i arbeidet gjennom sine traumer. For meg, det var bare en fantastisk seirende natten for å se dem utvikle seg over tid som jeg jobbet med dem. Bare kort tid før denne kvelden var fantastisk, på beste måte. Enda mer så, for å se fremgangen som de har gjort, i det to år siden vi begynte å jobbe sammen, har vært inspirerende og håpefull. De er en vanvittig talentfull gruppe, og er dyktige på måter som de er i stand til å uttrykke seg kreativt gjennom det skrevne ord, prosa og poesi, men også gjennom sin visuelle kunst. De er bare en mektig gruppe av krigere, kunstnere og mennesker.

Du er veldig politisk-minded og du har vært svært frittalende om dine følelser og oppfatninger, i en tid da vi holder høre at skuespillere og artister bør ikke stemmen sin tro, og at de bør bare underholde oss. Er at akkurat hvordan du har det alltid vært, eller gjorde du kommer til et punkt hvor du bare ikke kunne ikke være vokale om de tingene som du trodde på, og brydde seg om?

WRIGHT: Selvsagt, sosiale medier gjør det enklere å få din stemme ut det, i disse dager, som har sin opp sider og sitt ned sidene. Min karriere begynte i en mer allmenn måte, med Engler i Amerika på Broadway. Det var ikke ved et uhell. Som spiller og hensikten bak Tony Kushner arbeid matchet en lengsel som jeg hadde, som en skuespiller, å gifte seg i arbeidet mitt med en sosial og politisk samvittighet. Første spill som jeg noen gang gjorde i college, i mine yngre år, da jeg begynte å opptre, var en tilpasning av en Wallace Terry roman, kalt Bloods, som handlet om en gruppe av svart Vietnam veterans å fortelle om sine erfaringer, både i krig og retur hjem. Jeg var en statsvitenskap hovedfag i college, på den tiden, og det er det jeg oppnådde min grad. Politisk og sosialt tilført teater og film er musikk som jeg elsker å synge. Noen mennesker liker å synge andre typer musikk. Noen mennesker liker å gjøre komiske farsen. Noen mennesker liker å gjøre, action-filmer. Jeg prøver å gjøre litt av alt, her og der, men kjernen notater innenfor musikk som jeg spiller har politiske elementer til dem. Det er bare slik det er, og hvordan det har vært, og jeg er ikke kjeft for hvem som helst.

Som noen av oss er takknemlig for. Det ser også ut som en perfekt passform, for dere å være i et show som Westworld, som ikke bare fører til tankevekkende samtaler, men også fører til mange eksistensielle liv samtaler. Hva er det som en del av et show som at det er en stor, episk TV-serien, men det er også så tankevekkende og virkelig berører så mange liv temaer?

Bilde via HBO

WRIGHT: Vel, for de av oss som er involvert i å gjøre det, det er det som trakk oss til det. Det var veldig klart, fra å lese den første manus, at det var utrolig frodig område å utforske. Den konstruere opprettet bred områder for undersøkelse av eksistensielle spørsmål, poetiske spørsmål, sosiale spørsmål, og spørsmål rundt teknologi. Det er forholdet til nåtiden og fremtiden er all inclusive, ekspansiv territorium, på innsiden av det. Og skrivingen var blant de beste å skrive at jeg har kommet over i min karriere. Jeg kan ikke snakke for alle, men det er disse typer områder som jeg foretrekker å jobbe i fordi det utfordrer meg, og de holder meg på tærne. De spør meg om å gjøre ting som jeg ikke nødvendigvis har gjort før, som holder den virker interessant. Det ber oss om å konfrontere våre personlige opplevelser i våre liv, og å få det til å bære gjennom vårt arbeid. Det er hva jeg tror mange av oss hadde håpet å gjøre, når vi har registrert deg for dette arbeidet.

Det er også hva vi undersøke i dokumentaren, Vi Er Ikke Ferdig Ennå. På hvilke måter teater, brukes generelt – enten det er på scenen eller i film – er en kraftig og nyttig verktøy for den enkelte som engasjerer seg i det, og for publikum som tar den i. Det er en kynisme akkurat nå, i vårt samfunn, blant mange stemmer, om verdiløshet i bergen, verdiløshet av leseferdighet, verdiløshet for tanken, og sikkert verdiløshet av ytelse og opptrer som bare å tro, foretatt av tankeløse mennesker. Kanskje det er sant, i visse tilfeller, men jeg kan fortelle deg, i tilfelle av en gruppe veteraner som jeg hadde det privilegium å jobbe med, det handler om å utføre var smakfult nyttig, viktig og nødvendig for dem, som et middel for å skape en vei mot sin egen overlevelse, som de dukker opp ut av mørket av disse traumatiske opplevelser. Det var ikke en subjektiv, luksuriøs nytelse som de dallied i. Dette var det virkelige liv og død foretak. For dem, art er sikkert som en kritisk del av denne prosessen for dem som de farmasøytiske selskapene tror at stoffene deres er. Dette er ekte og verdifullt arbeid, når det er gjort godt. Det er det jeg håper å gjøre, hver gang, og mens.

Før du går, har du hørt noe om når Westworld kan gå tilbake for Sesong 3?

WRIGHT: Ja, Sesong 3 vil komme tilbake når vi returnerer til produksjon og fullføre det. (Ler)

Vi Er Ikke Ferdig Ennå premiere på HBO on November 8th.

Bilde via HBO

Relatert Innhold

  • ‘Overlord’ Stjerner Iain De Caestecker, Wyatt Russell & John Magaro på Deres Bonkers andre VERDENSKRIG Skrekk
  • ‘En Privat Krig og Rosamund Pike på det Emosjonelle Konsekvenser av å Jobbe med Virkelige Syriske Flyktninger
  • Allen Igle på å Gjøre ‘Bohemian Rhapsody” og “Downton Abbey’ Film
  • Uhyggelige Opplevelser av Sabrina’ Kastet på Hvorfor de To Første Episodene Tok To Måneder til Film
  • ‘Overlord’: Pilou Asbæk & Julius Avery på den Praktiske Virkninger Bak Mutant Nazistene