Varför Yadavs-Jatavs röstar tillsammans – BJP ansvarig?

0
29

IANS|Maj 16, 2019, 11.57 ÄR IST0Comments
BCCLSP-BSP alliansen är nu redo för en stor seger i Uttar Pradesh och om rapporter att döma, det kan även göra BJP.LUCKNOW: SP-BSP alliansen, även vid fag utgången av valet, är fortfarande en gåta för många och politiska förståsigpåare vara skeptiska om dess framtid. Framtidens frön i alliansen ligger begravda i sitt förflutna.

Yadavs och Jatavs i Uttar Pradesh har varit i krig sedan 1995 när Samajwadi Party-Bahujan Samaj Party alliansen sprack upp efter den ökända State Guest House incident som Mayawati, sedan en andra rung BSP ledare, hölls fången med fest MLAs för nästan 28 timmar.

Då Mulayam Singh regeringen avsattes och Mayawati, med stöd från Bharatiya Janata Party (BJP), blev Chief Minister i Uttar Pradesh. Härifrån började Yadav-Jatav krig som nådde ut till landsbygden inredning av staten.

När Mayawati kom till makten, Yadavs skulle vara riktad och bokade under SC/ST Agera och när det var den Yadavs i staten, Jatavs skulle vara i den mottagande änden. Både kast-grupperna var omväxlande i makt och spelet spelas på. Både kast-grupper röstade sv blocket för sin kast ledare.

I och med 2014, förtrollad av Narendra Modi magi som hade utlöst hela landet, Yadavs och Daliter gick med BJP i hopp om att finna en ny horisont för sig själva.

Den Yadavs var upprörd på grund Mulayam Singh Yadav hade skjutits i delpension av hans son Akhilesh och Jatavs ängsligt tittar på Mayawati är halka politiska grafen.

“När vi röstade för BJP, vi var hoppfulla, men våra förhoppningar krossades när partiet kom till makten i delstaten Uttar Pradesh. Yogi Adityanath regeringen systematiskt bort Yadavs postat i polisen och skickade dem på oviktiga uppgifter – detta skapade otrygghet i samhället på gräsrotsnivå,” sade Shailendra Yadav, en affärsman i Kannauj.

“BJP ivrigt uppvaktat OBCs men höll Yadavs ut helt. De ville inte ge biljetter till Yadavs, som förnekas dem ministernivå positioner. Yadav officerare var också drivit ut av viktiga positioner. För en gemenskap som utgör 15 procent av den totala befolkningen och nästan 40 procent av OBC befolkningen, att detta var oacceptabelt.”

Under tiden Jatavs som hade röstat för BJP lämnar BSP med noll mandat 2014, var lika desillusionerad med Yogi Adityanath regeringen.

“Yogi regeringen behandlade oss med förakt. De talar om Daliterna, men när det kommer till att dela makten, de håller oss ut. Titta på den patetiska tillstånd av Daliter i sitt eget parti – de blir alienerade från kärnan grupper i partiet. BJP i huvudsak har ett övre kast mentalitet – Yogi Adityanath fick Chief Minister officiella residens tvättas med “Gangajal” eftersom den tidigare åkande (Akhilesh Yadav) var en OBC,” sade en Dalit statlig tjänsteman, som talade på villkor av anonymitet.

Den officer som påpekade att det var en nödvändighet som gjorde Yadavs och Jatavs äntligen begrava sina fientligheter och gå med händerna för att återta sin plats vid makten.

“Vi har röstat tillsammans, eftersom budskapet var tydligt – antingen gå med händerna eller rösta tillsammans eller fortsätta att utsättas för förnedring,” officer läggas till.

Ledarna, Mayawati och Akhilesh Yadav, också var lika angelägna om att reparera sina politiska karriärer. Mayawati hade inför stora brister i 2014 års allmänna val och sedan i 2017 Församlingen valet. Akhilesh Yadav, efter familjen fejd, hade förlorat makten i valet 2017 och som behövs för att få sin handling tillsammans innan hans parti upplöstes.

SP-BSP alliansen är nu redo för en stor seger i Uttar Pradesh och om rapporter att döma, det kan även göra BJP.

Alliansen är övertygad om spelar roll för kung och inte nödvändigtvis kingmaker.

“Bli inte överraskad av resultatet. Alliansen skulle ge nästa premiärminister att landet. Ingen regering kommer att bildas utan oss,” sade SP talesman Anurag Bhadauria.