NASA-astronauterna, rymdstationen kompisar besättning återvänder till Jorden efter 204 dagar

0
28

Dzhezkazgan, Kazakstan: Den första besättningen att spränga bort till den Internationella rymdstationen efter en lansering olycksfall som förvärrats tvivel över Rysslandäs rymdprogram återvände till jorden på ett säkert sätt på tisdag.

NASA-astronaut Anne McClain, veteran kosmonauten Oleg Kononenko av Sprit, och Canadian Space Agency rekordhållare David Saint-Jacques uppstått från rymdskepp till applåder från stöd besättningar, efter att röra ner nära den kazakiska staden Dzhezkazgan.

Live-bilder från landningsplatsen sänds på NASA tv visade de tre som sitter i stolar leende som de var handhas av personal inför en resa tillbaka till Moskva för Kononenko och Houston för McClain och Saint-Jacques.

Anländer till 0247 GMT varma förhållanden, Kononenko skämtade om att han var är glad att se alla typer av väderä efter att ha kommit tillbaka från rymden.

Trionör att starta den 3 December var det första efter en Soyuz-raket bär Rysslandäs Aleksey Ovchinin och OSS astronaut Nick Haag misslyckades i oktober bara några minuter efter att blast-off, tvingar paret att göra en nödlandning.

De undkom oskadda men den misslyckade lanseringen var den första händelsen i Rysslandör det post-Sovjetiska historien och ett nytt bakslag för landetän en gång så stolta rymdindustrin.

McClain, Kononenko och Saint-Jacques hade varit optimistisk inför deras framgångsrika lanseringen och var fortsatt positiv under hela sin tid ombord på orbital lab, som ses som ett sällsynt exempel på samarbete mellan Ryssland och Väst.

är En vacker natt passera över Afrika på min sista natt på @Space_Station, sä twittrade 40-åriga McClain, som gjort två rymdpromenader under hennes oskuld uppdrag till ISS.

Fellow för första gången flyer Saint-Jacques bröt rekordet för den längsta enda rymdfärd med en Kanadensisk astronaut, som tidigare hölls av Robert Thirsk.

Thirsk klockade 187 dagar på ISS under 2009 under en typisk sex månaders uppdrag, medan 49-årig Saint-Jacqueså uppdrag kommer att stå på 204 dagar.

Posten har draghjälp av det faktum att starten flyttades fram till December 3 December 20 operativa skäl — möjligen som ett förtroende booster efter olyckan.

De återvänder trion fick en ceremoniell skicka ut på måndag som de lämnat ISS med Ovchinin, Haag och NASA-astronauten Christina Koch, som kom till labbet i Mars på ett nytt uppdrag.

Ryssarna dominerar ranking för ackumulerade dagar tillbringade i rymden, med Kononenko nå 737 dagar.

Som lämnar 55-åringen på sjätte plats i en all-time ställningar och bara en typisk ISS-uppdrag kort för att slå 879-dag in i 60-årig Roscosmos kollega Gennady Padalka 2015.

Sedan 2011 är Ryssland det enda land som övervakar bemannade startar till ISS.

Men förra åretör misslyckad lansering, flera miljarder dollar korruptionsskandaler på Sprit och framväxten av privata sektorn konkurrenter som Elon Muskör SpaceX har samverkat till att sätta in frågan Moskvaör framtida dominans.

NASA sade tidigare denna månad att det kommer att öppna ISS upp till rymden turister för första gången nästa år med 30 dagars besök skyndsam av SpaceX och Boeing kommer att kosta runt $58 miljoner euro per person.

Ryssland har flugit sju turister till ISS men är inställd på att öka det antalet början i och med 2021, enligt Pentagon, som träffat en överenskommelse med det Amerikanska företaget Space Adventures tidigare i år.

AMERIKANSKA affärsmannen Dennis Tito blev den första rymdturisten till ISS, betala Ryssland runt 20 miljoner dollar för resan.