Qatar investerar USD 3 miljarder euro i cash-fastspänd Pakistan

0
17

Islamabad: Qatar har beslutat att investera 3 miljarder USD i cash-fastspänd Pakistan för att hjälpa de senare stötta sina sönderfallande ekonomi.

Detta tillkännagavs på måndagen efter ett två dagars besök i Qatar's Emir Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani till Pakistan som Imran Khan-ledda regeringen fortsätter att slåss en ballongflygning balans-av-betalning krisen.

"På direktiv av hans helighet Amir-Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani, HAN Vice Premiärminister och Utrikesminister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani presenterade nya investeringar i form av inlåning och direkta investeringar i den Islamiska Republiken Pakistan till ett sammanlagt värde av 3 miljarder USD," Qatar News Agency sade.

Med denna nya investeringar, storleken av den Qatari-Pakistanska ekonomiskt partnerskap kommer att uppgå till 9 miljarder USD, sägs det.

Att ta till Twitter, Abdul Hafeez-Sheikh, Pakistans Premiärminister's finansiella rådgivare, sade: "Vill tacka Emiren av Qatar hennes kungliga höghet Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani för att tillkännage 3 Miljarder US-dollar i #inlåning och direkt #investeringar för #Pakistan och för #Qatar's försäkran att ytterligare utveckla relationerna mellan de två länderna."

Qatar är det fjärde landet att ge ett räddningspaket till Pakistan, efter Kina, förenade ARABEMIRATEN och Saudiarabien.

Kina har gett till Pakistan USD 4,6 miljarder euro i form av inlåning och lån medan Saudiarabien har meddelat ett räddningspaket värt 3 miljarder USD i tillägg till 3,2 miljarder USD olja anläggning på uppskjutna betalningar, enligt The Express Tribune.

Förenade ARABEMIRATEN har gett ett räddningspaket på USD 2 miljarder kronor till Pakistan.

Förra månaden, Islamabad hade nått en överenskommelse med Internationella valutafonden (IMF) för att få en bailout paket med 6 miljarder USD. Affären förväntas godkännas av IMF: s Styrelse den 3 juli.

Förutom stöd av global finance kroppen, Pakistan kommer att få extra pengar till ett värde av nästan USD 2-3 miljarder från institutioner, såsom Asiatiska utvecklingsbanken och världsbanken.