Australien ögon sällsynta jordartsmetaller inlåning osäkerhet som vilar över Kina

0
12

Perth: Australien kommer att öka produktionen av sällsynta jordartsmetaller och andra militärt känsliga "tech-metaller", country's försvarsminister sagt, på måndag, eftersom tvivel växa över tillförlitligheten av Kinesiska leveranser.

Linda Reynolds berättade för en publik i Perth som resurs-rika Australien hade inlåning som kan trygga försörjningen för de allierade, inklusive Usa och Storbritannien.

Så kallade tech mineraler används i allt från smartphones och laser för att avionic system och elektronisk krigföring och teknik. Men handeln spänningar har lett till Kina för att varna om att leveranser skulle kunna kvävas.

Kina producerar mer än 95 procent av världen's sällsynta jordartsmetaller, och Usa förlitar sig på det för drygt 80 procent av dess import.

Reynolds betonade vikten av Västerländska allierade få metaller från länder utanför Kina.

"(I) Australien vi har minst 40 procent av de kända reserverna av tech-metaller, oavsett om det's litium -, kobolt -, nickel -, grafit, men också de flesta av de sällsynta jordartsmetaller som vår nuvarande teknologi och vår livsstil idag bygger på,", sade hon.

Hon tillade att det hade diskuterats på längden på senaste Australien och USA ministernivå samråd och diskussioner med Brittiska motsvarigheter.

"Vad vi vill göra är att se till att vi har en garanti för leverans," hon sa till reportrar i Perth.

"En hel del av vårt försvar utrustning och kapacitet som faktiskt används av sällsynta jordartsmetaller i sin produktion.Den centrala frågan för Australien, USA och andra allierade är kontinuitet och en garanti för leverans av dessa sällsynta jordartsmetaller och tech-metaller eftersom de're nu kallas är en fråga av nationell betydelse", sade hon.

Jeffrey Wilson, chef för forskning vid Perth USAsia Centrum, sade att det är ungefär 350 miljoner USD globala handeln med sällsynta jordartsmetaller per år, med Kina också har en oproportionerligt stor del av de bearbetade produkter som karbonater och magneter.

I fall av dysprosium-som kan användas i magneter för elektriska fordon eller kärnreaktor stavar-det är 100 procent.

"Kina's nära monopol innebär att det's ingen riktig äkta eller tillförlitliga internationella marknaden för sällsynta jordartsmetaller handel," Wilson sa.

"Dess stora storlekar marknaden ger också den Kinesiska regeringen stora möjligheter att styra och forma globala handelsmönster," tillade han.

Reynolds' kommentarer som följde nyheten om att en affär mellan tyska industriella jätte Thyssenkrupp och ett gruvbolag att utveckla en sällsynta jordartsmetaller projekt i norra Australien.

Sydney-listade Norra Mineraler meddelade Thyssenkrupp Materials Handel skulle ta 100 procent av den tunga sällsynta jordartsmetaller karbonat från sin AUD 56 miljoner Browns Sortiment pilot plant projektet.

Norra Mineraler hade tidigare avslutade en två-åriga avtal med ett Kinesiskt företag. Det Australiensiska företaget syftar till att utveckla världen's första betydande producent av dysprosium utanför Kina.