Framtida förbindelser med Kina kommer att bero på ömsesidigt känslighet: Indien

0
14

Peking: Indien på måndagen att dess framtida förbindelser med Kina kommer att bero på ömsesidigt känslighet för att "alla andra's kärna rör" och korrekt hantering av skillnader var viktigt att den bilaterala relationen blir en faktor av stabilitet i en osäker värld.

Tala vid 4: e Indien-Kina Media Forum, Utrikesministern S Jaishankar sa att ledarna för de två länderna hade kommit överens om att "skillnader bör inte bli tvister".

Hans kommentarer kom dagarna efter Kina protesterade mot Ladakh som görs till Eu: s Territorium och frågade Indien och Pakistan för att undvika åtgärder som "att ensidigt ändra status quo" och förvärra spänningarna.

Jaishankar uttryckte också oro över Indien's handelsunderskott i den bilaterala handeln och kallas för en ökad tillgång till Indien's läkemedels-och IT-produkter och tjänster på den inhemska Kinesiska marknaden.

Jaishankar, som träffade Kinesiska Vice Ordförande Wang Qishan i morgon, sa att de diskuterade föränderliga globala situationen och större omfördelning som återspeglar ökningen av Indien och Kina som två stora utvecklingsländerna.

Med hänvisning till hans möte med Kinesisk Utrikesminister Wang Yi, Jaishankar sade de två sidorna diskuterade hela spektrat av frågor, bland annat internationella situationen, regionala aspekter och de bilaterala förbindelserna.

Han sade att diskussionerna var stor som två sidor förbereda för President Xi Jinping's besök i Indien för 2: a Informella Toppmötet senare i år och firar 70-Årsdagen av upprättandet av diplomatiska förbindelser nästa år.

Med hänvisning till det informella toppmötet mellan Premiärminister Narendra Modi och den Kinesiska Presidenten i Wuhan i April förra året, han sa att det var "ett historiskt möte" som har gett positiv riktning för de bilaterala förbindelserna.

"Det finns en ömsesidig överenskommelse som två av de största och snabbast växande u-länderna, som står för nästan en tredjedel av världens befolkning, stabil och balanserad utveckling av våra relationer kommer inte bara att vara till nytta för våra två folk, utan även en faktor för stabilitet i denna osäkra globala miljön. Våra två länder har liknande mål när det gäller att ge bättre möjligheter för våra folk,", sa han.

Jaishankar sade att framsteg har gjorts på en övergripande relation sedan Wuhan-toppmötet.

"De två länderna överens om att upprätthållandet av fred och lugn i gränsområden är avgörande för en smidig utveckling av våra relationer. För detta, de två beväpnade styrkor har förbättrad kommunikation och genomför olika förtroendeskapande åtgärder,", sa han.

Ministern sade att det är naturligt som grannar och stora utvecklingsländer att det skulle bli problem i de bilaterala förbindelserna.

"framtiden för Indien-Kina-relationen kommer naturligtvis att bero på ömsesidig lyhördhet för varandra's viktigaste frågorna. Det är naturligt, både som grannar och stora utvecklingsländer att det skulle vara problem i vårt band. Korrekt hantering av olikheter är därför mycket viktigt. Som vår ledare kom överens om i Astana, skillnader bör inte bli tvister. Det är hur Indien och Kina kan vara en faktor av stabilitet i en osäker värld,", sa han.

Han sade positiv riktning på band efter Wuhan-Toppmötet har öppnat upp en värld av nya strömningarna.

"som Utnyttjar detta och tar våra band till en ny nivå kommer att kräva ett starkt stöd från allmänheten i båda samhällen. Media kan ge ett viktigt bidrag till detta mål,", sa han.

Jaishankar sade de ekonomiska förbindelserna mellan de två länderna har sett vissa framsteg.

"Den bilaterala handeln har ökat, men så har också vår stora underskott, som är en viktig fråga. Vi uppskattar de åtgärder som vidtagits under de senaste månaderna av den Kinesiska sidan att öka importen från Indien. Dessa insatser skulle kunna utökas till att inkludera åtgärder för att möjliggöra en större tillgång för våra läkemedels-och IT-produkter och tjänster på den inhemska Kinesiska marknaden,", sa han.

Med hänvisning till det andra mötet på hög nivå Mekanism på Kulturella och Människor Utbyte ordförandeskap av honom och den Kinesiska Utrikesministern, han sa att det var ett resultat av det samförstånd som nåddes mellan Premiärminister Modi och President Xi Jinping under Wuhan-toppmötet.

"Det återspeglar vår gemensamma överenskommelse om att förbättra och stärka den kulturella och människor utbyte skulle bidra till den övergripande utvecklingen av våra bilaterala förbindelser,", sa han.