Danmark blir det første landet til å forby fluorerte kjemikalier i mat emballasje

0
14

Danmark vil bli det første landet til å stenge ute kontroversielle poly – og perfluoroalkyl stoffer (PFAS) fra mat emballasje i 2020, landets mat statsråd Mogens Jensen nylig annonsert. PFAS refererer til en familie med svært fluorerte kjemikalier, den mest kjente av disse har vist seg å være giftig og svært persistente i den menneskelige kropp og miljø.

“Jeg vil ikke akseptere risikoen for skadelige fluorerte stoffer som migrerer fra emballasjen til maten vår. Disse stoffene representerer slik et helseproblem at vi kan ikke lenger vente på EU’ Jensen er oppgitt.

Det er nesten 5000 PFAS kjemikalier i bruk kommersielt, noe som er mer utbredt og bedre undersøkt enn andre. Noen av disse stoffene, som perfluorooctane klassifisering (PFOS) og perfluorooctanoic syre (PFOA), har vært knyttet til negative helseeffekter som leverskader, redusert immunforsvar og kreft, samt misdannelser og fruktbarhet problemer.

Den forestående danske forbudet vil gjelde for alle fluorerte organiske forbindelser i papp eller papir, mat emballasjen. Mens resirkulert papir vil fortsatt være i stand til å bli brukt for kontakt med næringsmidler materialer, hvis det er noen fluor innholdet i materialet er det nødt til å være atskilt fra maten med en barriere for å hindre at det migrere.

Analyse fra Washington DC-basert Miljø arbeidsgruppen har funnet at så mye som 40% av fast food pakkere og papir produkter på 27 fast food-kjeder over hele USA testet positivt for fluorerte kjemikalier.

I USA Representantenes Hus innført lovgivning i Mai for å forby PFAS kjemikalier fra mat beholdere og gryter og panner, men regningen ikke har avansert utover energi og handel komiteen. Hvis godkjent, regelen ville styrke Food and Drug Administration (FDA) til å utpeke PFAS-stoffer i mat, ta kontakt med materialer som usikre, og det ville gi handlefrihet til starten av 2022 å håndheve dette forbudet.

I juni, FDA annonsert at det ikke hadde oppdaget PFAS kjemikalier i “det store flertallet” av mat testet. Basert på “best tilgjengelig gjeldende vitenskap’, byrået sa det er ingen indikasjon på at disse stoffene er en helse bekymring.

I mellomtiden, European Food Safety Agency kunngjorde i desember at det vil revidere utholdelig kosten inntak for PFOS og PFOA.

Rebecca TragerUS korrespondent, Kjemi Verden