Danmark blir första landet att förbjuda fluorerade kemikalier i matförpackningar

0
5

Danmark kommer att bli det första landet att förbjuda kontroversiella poly – och perfluoroalkyl ämnen (PFAS) från förpackningar till livsmedel år 2020, landets mat minister Mogens Jensen meddelade nyligen. PFAS hänvisar till en familj av mycket fluorerade kemikalier, den mest kända av dessa har visat sig vara giftiga och mycket svårnedbrytbara i den mänskliga kroppen och miljön.

“Jag kommer inte att acceptera den risk för skadliga fluorerade ämnen migrera från förpackningar till vår mat. Dessa ämnen utgör en sådan hälsorisk att vi kan inte längre vänta på att EU, ” Jensen anges.

Det finns nästan 5000 PFAS kemikalier i kommersiellt bruk, varav vissa är mer utbredda och bättre studerat än andra. Vissa av dessa ämnen, som perfluoroktansulfonat (PFOS) och perfluoroktansyra (PFOA), som har kopplats till negativa hälsoeffekter såsom leverskador, nedsatt immunförsvar och cancer, samt fosterskador och fertilitet frågor.

Den förestående danska förbudet kommer att gälla för alla organiska fluorerade föreningar i kartong eller papper förpackningar till livsmedel. Även om återvunnet papper kommer fortfarande att kunna användas för material i kontakt med livsmedel, om det är någon fluor innehållet i materialet kommer det att vara separerade från livsmedel med en barriär för att förhindra det som migrerar.

Analys från Washington DC-baserad Miljö arbetsgruppen har funnit att så mycket som 40% av snabbmat omslag och papper produkter på 27 snabbmat kedjor i hela USA testade positivt för fluorerade kemikalier.

I USA har representanthuset infört lagstiftning i Maj för att förbjuda PFAS kemikalier från matbehållare och husgeråd, men bill har inte avancerat längre än den kommitté för energi och handel. Om det godkänns, den regeln skulle ge Food and Drug Administration (FDA) för att utse PFAS-ämnen i kontakt med livsmedel och material som osäkra, och det skulle ge byrån till början av 2022 för att upprätthålla detta förbud.

I juni, FDA meddelade att man inte hade upptäckt PFAS kemikalier i “stor majoritet” av beprövade livsmedel. Baserat på bästa tillgängliga nuvarande vetenskap”, byrån sa det finns inget som tyder på att dessa ämnen är en mänsklig hälso-och oro.

Under tiden, den Europeiska Myndigheten för Livsmedelssäkerhet meddelade i December att det kommer att se över det tolerabla intag för PFOS och PFOA.

Rebecca TragerUS korrespondent, Kemi Världen