FN: s representant i Kina kontakter Indiska motsvarighet

0
10

Av
Dipanjan Roy Chaudhury, ET Byrå|16 Sep 2019, 07.58 ÄR IST0Comments
AFPZhang Jun, nytillsatt Kinesiska ständiga representant i FN.NEW DELHI: Kina har nått ut till Indien för att utjämna ruffled fjädrar över Kashmir-konflikten, inklusive status på Linjen till Faktisk Kontroll (LAC) i Ladakh, inför det informella toppmötet mellan Premiärminister Narendra Modi och President Xi Jinping i mitten av oktober.

Zhang Jun, nytillsatt Kinesiska ständiga representant vid FN, nyligen träffade sin Indiska motsvarighet Syed Akbaruddin före den höga segment av FN: s Generalförsamling enligt uppgift för att diskutera det multilaterala samarbetet. Detta möte är betydande efter Peking försökt att internationalisera Kashmir-konflikten och tog också upp frågan om LAC i Ladakh i FN: s säkerhetsråd informella mötet den 16 augusti.

Medan det finns inget officiellt ord om resultatet från Zhang-Akbaruddin möta, de ledande Indisk diplomat är förstås att ha förklarat Indien ståndpunkt i Jammu och Kashmir och LAC i Ladakh.

Det finns rapporter om att utrikesminister S Jaishankar fick också träffa sin Kinesiska motsvarighet Wang Yi vid sidan av FN: s Generalförsamling senare denna månad för att förbereda sig för den andra upplagan av det informella toppmötet nära Chennai.

Mötet mellan de två FN: s permanenta företrädare kom efter Akbaruddin ledde New Delhi diplomatiska avgift på FN för att blockera ett drag av Pakistan och Kina för att föra frågan om J&K tillbaka på den formella dagordningen i säkerhetsrådet.

Zhang beslut för att möta Akbaruddin signalerade Peking vilja att engagera sig med New Delhi Indien förbereder för att motverka Pakistan propaganda i FN: s Generalförsamling, enligt den kinesiska muren. Modi följt av den Pakistanska PM kommer att ta upp FN: s Generalförsamling på samma dag — den 27 September.

Akbaruddin och Zhang hade en runin av slag den 16 augusti. Zhang, som gick i sin befattning den 31 juli, representerade Kina i fn: s SÄKERHETSRÅD informell session på Kashmir-konflikten den 16 augusti. Men Sino-Pak ansträngningar för att få Kashmir på den formella dagordningen för fn: s SÄKERHETSRÅD och informella mötet för att utfärda ett uttalande som misslyckades med att få någon support från 13 andra medlemmar av säkerhetsrådet.

Efter fn: s SÄKERHETSRÅDS möte, Zhang och Pakistan ‘ s ständiga representant till FN: s, Maleeha Lodhi, talade till media och hävdade att de som är medlemmar av säkerhetsrådet var “djupt oroad” över situationen i J&K. Bara några minuter senare, Akbaruddin kom för att hantera media och avslog de försök som görs av Zhang och Lodhi sig av “nationella rapporter” som “hela fn: s SÄKERHETSRÅD”.

Peking har varit hävdade att New Delhi flyttar på J&K har också undergrävt “suveränitet” i Kina. Kommunistpartiet i Kina togs på sängen med Unionen hem minister Amit Shah s uttalande i Lok Sabha den 6 augusti att hela J&K-land (inklusive de områden som Pakistan och Kinesiska control) är en integrerad del av Indien. Senare, Jaishankar förmedlas till Wang den 12 augusti att Indiens beslut hade inga konsekvenser för LAC med Kina. Han berättade också Wang att besluten hade ingen inverkan på Indiens LoC med Pakistan.